Apakah Kelebihan Lens 10-24mm?


Lens 10-24mm adalah termasuk dalam kategori Ultra Wide Angle Zoom Lens. Setakat ini, pengeluar lens yang menghasilkan lens ini hanyalah Tamron. Modelnya ialah seperti berikut :

Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di-II Lens (RM1,900.00)

Lens ini dikeluarkan untuk kamera Sony, Pentax, Nikon dan Canon. Sekarang, mari kita lihat apakah kelebihan lens 10-24mm ini?
Lens 10-24mm ini adalah sesuai digunakan untuk mengambil gambar pemandangan. Dengan menggunakan lens ini, anda boleh mendapatkan sudut pemandangan yang luas. Rujuk 2 gambar di bawah ini untuk perbandingan:
Diambil menggunakan lens Tamron 10-24mm, pada focal length 24mm
Diambil menggunakan lens Tamron 10-24mm, pada focal length 10mm 
Gambar-gambar di atas diambil pada kedudukan yang sama, perbezaannya hanyalah pada focal length sahaja. Gambar yang diambil menggunakan focal length yang kecil, 10mm, memberikan gambar yang kelihatan lebih luas berbanding dengan gambar yang diambil menggunakan focal length 24mm.
Satu kelebihan lens ini ialah ia juga sesuai untuk mengambil gambar di tempat yang sempit dimana lens biasa seperti lens 18-55 tidak boleh mengambil gambar penuh seperti gambar dibawah:
Apabila sesuatu ruang itu sempit, dan anda tidak boleh berundur untuk mengambil gambar penuh, maka disinilah lens 10-24mm akan memainkan peranan. Dengan lens ini anda akan dapat merakamkan gambar keseluruhan ruang tanpa bergerak ke belakang.
Sekiranya anda seorang yang baru hendak menjadi seorang jurugambar perkahwinan, maka saya amat mengesyorkan supaya anda melabur pada lens 10-24mm ini..nak beli klik disini..

0 Kritikan.. apa lagi..Jom Kritik..!:

Catat Ulasan

LANGGAN INFO FOTOGRAFI SEKARANG..! Just isi email je..

Jika Blog ini berguna dan memberi info kepada anda, sila follow serta war-warkan kepada rakan-rakan anda jika Blog ini Tak OK sila komen disini..
>>>>> Nak Tanya Soalan Pun Boleh <<<<<