Apa itu Prime lens..?


ok...prime lens tu ialah lens dgn fix focal lenght. Contohnyer...20mm,50mm, 90mm, 100mm,180mm,200mm, 300mmdll, ia berbeza ngan lens yg focal lenght yg boleh ubah seperti 18-55mm, 70-200mm, 100-400mm atau 18-200mm. senang citer lens ni tak boleh nak ubah zoom dia..(atau bahasa buka dia focal length tetap) jika nak ubah pun boleh tapi kena manual la.. maksudnya kita sendiri kena ubah jarak kedudukan dgn subjek yg ingin kita potretkan.. tak caya tanya OTAI..!

Kebiasaanya prime lens ni lebih sharp(tajam) dan sangat baik kualitinya berbanding zoom lens tetapi agak mahal (tak semua mahal)oleh kerna itu teman cumamampu ada satu prime lens iaitu nikkor 50mm f/1.8. ia cukup menerujakan bila beraksi.. tak caya bukan tanya OTAI tapi kena try.. 50mm f1.8 juga dikenali sbg standard lens dan antara prime lens yg bagus, sharp dan tak mahal. kebiasanya prime lens mempunyai Aperture yang sangat besar, ia sgt menbantu dalam keadaan low light.. akan datg teman akan upload contoh gambar dr 50mm 1.8..

skrg takyah isau pasal motor pada lens kerna dah ada 50mm1.8 yg bermotor..
jgn lupa buat undian dibawah...

3 Kritikan.. apa lagi..Jom Kritik..!:

berapa harga lens 50mm yg ada motor.. rasa macam berminat la..

selalunya dlm lingkungan rm 680-750..atas harga semasa..

Thanks for review, it was excellent and very informative.
thank you :)

Catat Ulasan

LANGGAN INFO FOTOGRAFI SEKARANG..! Just isi email je..

Jika Blog ini berguna dan memberi info kepada anda, sila follow serta war-warkan kepada rakan-rakan anda jika Blog ini Tak OK sila komen disini..
>>>>> Nak Tanya Soalan Pun Boleh <<<<<