Jpeg vs Raw kelebihan dan kekurangan..?

 
Kelebihan RAW
Loseless data memberikan kita lebih byk ruang utk edit tanpa kehilangan data.
Contohnya gambar yg gelap apabila diedit menjadi terang, tiada noise yg jelas akan kelihatan.
Lebih detail kerana loseless data
Berbanding dgn JPEG, dgn RAW, saya boleh edit dan perbaiki kesilapan White Balance itu dgn mudah
Jika di-edit dgn baik, hasil akhirnya boleh jadi lebih mantap dan menonjol berbandingdgn JPEG pd gambar yg 
sama.
Jika anda penggemar HDR (High Dynamic Range), hasil akhir RAW akan lebih cantik jikadibanding dgn JPEG
Jika kita menyimpan gambar yg sudah di-edit dlm format JPEG, gambar original RAW kitamasih lagi terpelihara
Less noise, more detail preserved Pendek kata - kebebasan memanipulasi dan meng-edit gambar dgn kehilangan 
data yg sgt minimal, atau tiada 
 
Kelemahan RAW
Saiz besar - memerlukan ruang simpanan yg byk
Wajib edit atau ditukar menjadi JPEG utk hasil akhir
Leceh bg mereka yg bukan penggemar editing
Time consuming
 
 
Kebaikan JPEG
Saiz kecil, jadi memberi lebih byk ruang utk kita menjimatkan space dlm memory card
End product - jika suka 1 gambar itu, boleh terus pergi print
Menjimatkan masa kerana tak perlu susah-susah edit
Gambar yg tersedia sudahpun cantik, bergantung pd setting kita pd kamera tersebut, yg 
mana berkenaan White Balance, Saturation, Contrast, Sharpness etc etc.
 
Kekurangan JPEG
Macam mana kita setting, macam tu lah hasilnya. Jika di-edit lebih-lebih, akan mempengaruhi
 hasil akhir kerana utk format JPEG, drpd awal-awal lagi ia sudah kehilangan byk data
 semasa diproses oleh sensor kamera
Jadi setiap editing yg kita buat akan mempengaruhi dan menyebabkan lebih byk data yg
 hilang
Kerosakan atau kesilapan seperti White Balance terlalu kuning atau biru, sgt susah utk 
diperbaiki. Contohnya apabila saya mengambil gambar portrait dan saya dapati skintone
 sedikit kemerahan, agak susah utk diperbaiki semasa editing.
gambar pintu diatas adalah contoh perbezaan kualiti original shoot dalam RAW dan JPEG.. walaupun gambar jpeg lebih menonjol namun perlu di ingat hasil diatas  gambar diatas adalah original tak olah atau edit lagi.. so jika sudah diedit dan kena gayanya sure lagi gempak  macam gambar kat bawah ni....
jika hendak lebih lagi penerangan rujuk blog mamat ni..klik disini
 jangan lupa praktik apa yg kita tahu.. jgn hanya duk baca je.. buatnya tidak.. jadilah insan berguna,hehe..

 
 

2 Kritikan.. apa lagi..Jom Kritik..!:

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/


Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, musik, video, film dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis

Catat Ulasan

LANGGAN INFO FOTOGRAFI SEKARANG..! Just isi email je..

Jika Blog ini berguna dan memberi info kepada anda, sila follow serta war-warkan kepada rakan-rakan anda jika Blog ini Tak OK sila komen disini..
>>>>> Nak Tanya Soalan Pun Boleh <<<<<