Tips photoshoot hujung minggu.


Photoshoot kali ini berlansung di rumah aku.. gambar2 yg dipamerkan adalah barangan bayi..
sebaiknya sesi mengambil dilakukan semasa matahari tengah naik sekita jam 9 ke 10.. kerana time ini cahayanya masih lembut..

untuk makluman lens yg digunakan utk photoshoot kali ini ialah lens 50mm 1.8..(lens murah) utk menampakan kelainan pada gambar yg akan dirakamkan coba kita bermain dgn back light dan bayang yg lembut.. contoh gambar diatas..

coba ambil gambar dr perpektif yg berbeza.. utk menampak kelainan.. coba ceritakan sesuatu cerita dalam gambar.. contoh gambar diatas..botol susu dan kalendar..apa maksudnya..? anda oikirla sendiri..

satu lagi gambar backlight dan bermain dgn bayang2..

Teknik D.O.F amat penting dalam menaikan lagi subjek yg ingin kita tonjolkan.. gambar diatas diambil belatabelakangkn perpohon pokok dgn dedaun yg merimbung.. utk mendapat BOKEH yg berbulat2 sperti diatas kita harus tahu jarak subjek dan background.. BACKGROUND pulak mesti ada cahaya yg menembusi supaya menampakan BOKEH yg bulat2.. jika pakai KIT LENS 18-105 pastikan lens di zoom sehabis mungkin contoh zoom sampai 105, F lens terus jadi f5.6, kemudian fokus subjek sedekat yg mungkin.. sure akan jadi bokeh tapi mungkn tak sebulatmacam gambar diatas sbb gambar diatas diambik menggunakan lens 50mm f1.8..

saya harap kawan2 faham apa yg sy maksudkan.. ok tunggu atikel seterusnya..

3 Kritikan.. apa lagi..Jom Kritik..!:

TQ adikacu yg cute.. mana tak tumpahnya kuah jika dekat anak buahnya.. tima kaseh sifu adikacu atas ilmu fotografi..

wah keren nihh, terimakasih yaa.. salam kenal dari saya
thank you :)

Catat Ulasan

LANGGAN INFO FOTOGRAFI SEKARANG..! Just isi email je..

Jika Blog ini berguna dan memberi info kepada anda, sila follow serta war-warkan kepada rakan-rakan anda jika Blog ini Tak OK sila komen disini..
>>>>> Nak Tanya Soalan Pun Boleh <<<<<